A megfelelő kutyaiskola vagy kutyanevelési módszer kiválasztása nem könnyű feladat, mert már számtalan irányzat létezik és nehéz eligazodni az információ áradatban, a sokféle ellentétes vélemény között. Ehhez próbálok pár támpontot adni, amelyek segíthetnek Téged a döntésben.

Kutyaoktatás pozitív megerősítésekkel, akár a saját otthonodban. Kutyaiskola, kutyatréning Budapest

Mire jó egyáltalán a kutyaiskola? Szükségünk van rá?

A kutyák nevelését érdemes minél hamarabb megkezdeni, ez segíthet a viselkedési problémák megelőzésében és megalapozza a konfliktusmentes együttélés alapjait. Ha már az elejétől fogva szakszerű képzésben részesül kutyusunk, könnyebb elkerülni a későbbi rossz szokásokat, amiket könnyebb megelőzni, mint korrigálni. Ebben nyújthat segítséget egy jó kutyaiskola vagy kutyatréner. Egy képzésen a kutyának lehetősége van a szocializációra, ingergazdag környezetben is kipróbálhatjátok magatokat és hasznos tanácsokat kaphattok az oktatótól.

Ok-ok. De akkor melyik a legjobb kutyaiskola?

Ezt a kérdést érdemes úgy átfogalmazni, hogy SZÁMOTOKRA melyik a legjobb képzés? Minden kutya és gazdi más és más, lehet amelyik oktatás a szomszédnak, ismerősnek bevált, nektek nem fog. Érdemes alaposabban körbejárni a témát, megnézni több lehetőséget és az alapján kiválasztani a Ti természetekhez, értékrendetekhez legközelebb állót. De nézzük milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Mik a célkitűzések?

Először is fontos, hogy meghatározd, milyen célokat szeretnél elérni a kutyatréninggel. Szocializáció, alap engedelmességi feladatok elsajátítása, trükkök tanulása vagy viselkedési problémák megoldása? Ha az elvárásodnak megfelelő képzést választod, elkerülheted a később csalódást, hogy nem azt tanultátok a kurzuson, amire szükségetek lett volna. Ezért fontos elsődlegesen magaddal, majd az oktatóval is tisztázni, mit vártok a tanfolyamtól.

Pozitív megerősítésen alapuló csoportos vagy egyéni kutyaoktatás Budapesten. Sápi Anna kutyatréner és kutyaoktató. Kutyaiskola, kutyatréning Budapest

Keresés és információ gyűjtés

Lehet, hogy a legközelebbi kutyaiskola is kiváló választás, de érdemes azért előtte alaposabban körbenézni, mert nagyon fontos, hogy milyen környezetben és milyen irányítással alapozzátok meg jövőbeni kapcsolatotokat kutyusoddal. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe veni:

  • Milyen módszerrel dolgoznak az adott kutyaiskolában, kutyatréningen?

Szerencsére ma már egyre elterjedtebb a pozitív megerősítésen, jutalmazáson alapuló kutyaoktatás, de ha van rá lehetőség, akkor mindenképpen győződjünk meg róla személyesen, hogy milyen légkörben, hogyan zajlik az oktatás.

  • Milyen kurzusok vannak és hány kutya vehet részt egyidőben a tanfolyamon?

Fontos, hogy az igényeinknek megfelelő képzést válasszuk, illetve az sem elhanyagolható, hogy hány kutyára oszlik meg a tréner figyelme. Trénerként én a kisebb csoportokat hatékonyabbnak tartom, mert így biztos jut idő mindenkire.

  • Ki lesz a tréner és mennyi tapasztalattal rendelkezik?

Érdemes olyan kutyaoktatót választani, aki több éves tapasztalattal rendelkezik. Fontos a kölcsönös szimpátia is, mert nehéz együttműködni egy számunkra kevésbé szimpatikus emberrel.

  • Milyen az időbeosztás és a helyszín?

Az oktatás hatékonysága szempontjából fontos, hogy lehetőleg minden alkalmon ott tudjatok lenni, ezért érdemes olyan kurzust választani, ami jól igazítható a napirendetekhez. Már sok helyen, többek között nálam is, van lehetőség egyéni kutyaoktatásra, ami rugalmas időbeosztású és akár a saját otthonodban is végezhető.

  • Ár-érték arány

Fontold meg az ár és a szolgáltatások értéke közötti egyensúlyt. Lehet, hogy olcsó egy tanfolyam, de nézzük meg Hányan vannak egy tréningen? Hány alkalomból áll? Mennyire tapasztalt a tréner? Ezek mind érdemes számításba venni a döntés előtt.

  • Elégedett résztvevők

Beszélj olyan kutyatulajdonosokkal, akik már részt vettek a tréningeken és kérd ki a véleményüket. Sokat segíthetnek a vállalkozás Google profiljánál vagy közösségi média oldalakon adott értékelések is.

Remélem ezzel az útmutatóval segíteni tudtam a megfelelő kutyaiskola kiválasztásában. Nézz körül az oldalon található kurzusok között, ha szimpatikus valamelyik, fordulj hozzám bizalommal!